Οι πράσινες ελιές της Χαλκιδικής είναι ένα προϊόν ΠΟΠ. Μάθετε να αγαπάτε αυτό το ελληνικό προϊόν διαβάζοντας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πράσινες ελιές της Χαλκιδικής.

Πράσινες Ελιές της Χαλκιδικής

Οι πράσινες ελιές της Χαλκιδικής καταχωρήθηκαν ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 2012 από την ΕΕ. Αναπτύσσονται και συγκομίζονται στη Χαλκιδική. Έχουν εξαιρετικά θεραπευτικά συστατικά για την ανθρώπινη υγεία.

 

Αν και είναι κυρίως επιτραπέζιες ελιές, ταιριάζουν και με ένα ποτό. Παρουσιάστηκαν επίσης σε μια σκηνή στο “The Wolf of Wall Street”, αφήνοντας τον Leonardo Di Caprio σε δέος και μας με μεγάλη χαρά.

 

Οι πράσινες ελιές της Χαλκιδικής είναι ένα προϊόν ΠΟΠ

Υπάρχει ποικιλία ελιών της Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μαύρες και πράσινες ελιές, αλλά η περιοχή είναι γνωστή για την τελευταία και στην πραγματικότητα οι πράσινες ελιές της Χαλκιδικής έχουν βραβευτεί με την ιδιότητα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει αυτό?

 

Το καθεστώς ΠΟΠ απονέμεται σε προϊόντα που καλλιεργούνται, συγκομίζονται, μεταποιούνται και παράγονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή – στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για Χαλκιδική και φέρουν χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που αποδίδονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

 

Τα χαρακτηριστικά των πράσινων ελιών της Χαλκιδικής

Οι πράσινες ελιές της Χαλκιδικής είναι μεγάλες αν και το μέγεθός τους δεν είναι πάντα ίδιο. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από μεγάλο και μεσαίο έως κολοσσιαίο, μαμούθ και είναι πάντα μεγάλος – επομένως δικαιολογημένα έχουν πάρει το ψευδώνυμό: “γαϊδούρι-ελιές”.

 

Έχουν ωοειδές σχήμα και συγκομίζονται περίπου δύο μήνες νωρίτερα από τους αντίστοιχους ελαιώνες. Επεξεργασμένες σε άλμη (μερικές φορές και σε λάδι), έχουν ένα λαμπερό πράσινο χρώμα και μεγάλη διατροφική αξία και διακρίνονται για το φρουτώδες άρωμά τους και την ελαφρώς πικρή γεύση τους. Μπορείτε να τις βρείτε ολόκληρες, χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση, κομμένες σε φέτες ή σαν πάστα.

 

Λόγω του μεγέθους τους, είναι συχνά γεμιστά με τυρί, πιπεριές, ντομάτες, σκόρδο ή αμύγδαλα και έτσι κάνουν ένα νόστιμο ορεκτικό. Θα τις αγαπήσετε. Ο Λεονάρντο έκανε !

 

Comments are closed.